vrijdag 30 november 2012

Oh kom er eens kijken...


... wat ik in mijn taartje vind... De HEMA verkoopt een op het oog heerlijk uitziende Sinterklaastaart, maar volgens Foodwatch, de organisatie die opkomt voor ons 'recht' op veilig en gezond voedsel, zitten er maar liefst 65 ingrediĆ«nten in, terwijl je er voor een dergelijk baksel slechts 20 nodig zou hebben. Zo is de taart opgeleukt met maar liefst 28 E-toevoegingen die voor betere houdbaarheid, kleur en smaak moeten zorgen en zijn er ook hartklepvijandige geharde vetten aan toegevoegd, iets wat je eigenlijk helemaal niet zou moeten willen. Bezwaarlijk is tevens, dat HEMA op en in de doos met geen woord rept over al deze 'extraatjes', dat moet de klant dan maar op de website uitzoeken. Want hoe zit het met de gebruikte chocola? Hebben de betrokken cacaoboeren een eerlijke prijs voor hun bonen gekregen? Zoek het maar uit en gooi het maar in mijn pietenpet.  Hier lees je het hele verhaal, interessant stuk.
Op de site van Foodwatch nog veel meer zaken die ons dagelijkse voedsel aangaan. Zo hebben we daar Becel Pro-Activ. Een 'margarine' die eigenlijk slechts op recept door de apotheek verkocht zou mogen worden, want er zitten stoffen in, die ook in medicijnen voor hartpatiƫnten voorkomen. Voor jonge kinderen op de lange duur schadelijk zelfs, ook al propageert Unilever zijn produkt als onmisbaar onderdeel van een gezonde levensstijl voor het hele gezin...

Foodwatch, goed dat het er is, zo'n onafhankelijke voedselwaakhond!

zondag 18 november 2012

infaam en abject

'Hoe hoger je ster rijst, hoe harder hij kan vallen'. Deze vrije interpretatie van een bekend gezegde gaat in ieder geval op voor Bram Moszkowicz. Met al z'n populistische praatjes bij RTL Boulevard alsmede bij Pauw en Witteman, moeten we na het oordeel van de tuchtraad van de Orde van Advocaten toch echt concluderen dat Bram 'exit' is. Afgebrand, zijn eigen graf gegraven, crimineel onder de criminelen, het zijn allemaal termen waarvan ik vind dat ze op de voormalige strafpleiter van toepassing zijn. Waar we nog wel enige tijd plezier van kunnen hebben, zijn de prachtige volzinnen met mooie en vergeten Oudhollandsche woorden, die hij zo graag bezigde. Zo gebruikte hij de woorden 'teleologisch, infaam en abject' nadat de rechter in 2007 vonnis had gewezen inzake het conflict tussen hem en Jort Kelder.

Niels van der Laan en Jeroen Woe van cabaretduo 'Geen familie' (leuk gevonden!) speelden hier mooi op in tijdens hun wekelijke aktualiteit-afzeik-kwartiertje in het programma Langs de Leeuw. Een meesterlijk cabaretesk lied met als refrein natuurlijk de woorden 'infaam en abject'. Subtiel wordt nog even aangehaald dat Brams liefje Eva het ook voor gezien hield. Over echte liefde gesproken. Mocht je het gemist hebben op die zaterdagavond, klik dan vooral op het fragment hieronder.




dinsdag 13 november 2012

vette pech

Deze weken weer hartstikke aktueel dit plaatje.... Met dank aan Anke voor het toezenden.



zaterdag 10 november 2012

NL-Alert, stel 'm in op je mobiel!

Beroepshalve ben ik momenteel nauw betrokken bij de introductie van NL-Alert, het nieuwe systeem waarmee de overheid u wil alarmeren in geval van een (naderende) ramp of ander 'vreselijk onheil'. NL-Alert moet op termijn de vervanger worden van de 'loeipalen' zoals die elke eerste maandag van de maand overal te horen zijn. Zover is het nog niet en voorlopig zullen beide systemen naast elkaar gebruikt.
Hoe werkt NL-Alert? NL-Alert maakt gebruik van cell broadcasting, een techniek waarmee de provider van een GSMnetwerk een bericht kan sturen naar alle mobieltjes die zich in het bereik van Ć©Ć©n of meerdere zendmasten bevinden. Het systeem is destijds bedacht om de provider aankondigingen te kunnen laten doen in geval van gepland onderhoud of het versturen van een reclameboodschap naar zijn abonnees(!).
Op de meldkamer van de gezamenlijke hulpdiensten politie, brandweer en ambulancevoorziening is het vaak een brandweerman die het systeem bedient. Op een computer typt hij in geval van een calamiteit een berichtje en hij selecteert de grootte van het te waarschuwen gebied. De in dit gebied gelegen GSM-zendmasten zullen dan alle in het gebied aangemelde en ingeschakelde mobieltjes van een bericht voorzien. Er is echter Ć©Ć©n mits: de eigenaar van het telefoontje moet op zijn apparaat de ontvangst van 'cell broadcasting' eenmalig aangezet hebben, want standaard staat dat in de meeste telefoontjes op 'uit'. En dat is naar mijn idee het grootste struikelblok voor het laten slagen van het systeem. Veel mensen zullen de moeite niet nemen om de ontvangst in te schakelen, want je moet er even voor gaan zitten. Je kunt er dan, zoals nu, wel een campagne voor starten om iedereen te bewegen de functie in te schakelen, maar met de hoge vernieuwingssnelheid van mobieltjes zul je die campagne dan elke paar jaar moeten herhalen. Tweede bottleneck momenteel is, dat de iPhone van Apple en de allernieuwste Nokia telefoons met Windows, NL-Alert helemaal niet kunnen ontvangen. Aangezien men in de Verenigde Staten ook bezig is met een nagenoeg identiek alarmeringssysteem, heeft men de stille hoop dat fabrikanten op verzoek van of in opdracht van de Amerikaanse overheid de functionaliteit alsnog gaan inbouwen. Via een zogenoemde firmware-update zou dat mogelijk moeten zijn. Nederland zou dan mooi mee kunnen liften, omdat de functie dan ook in de Europese modellen beschikbaar zal komen.
Zo, genoeg van mijn kant hierover. Op de website van NL-Alert kun je er nog veel meer over lezen en staat er per merk en type mobieltje een hele duidelijke instructie hoe je de ontvangst van de berichten op 'aan' kunt zetten. Je weet maar nooit waar het in de toekomst een keer goed voor zal zijn, al hopen we het natuurlijk nooit echt nodig te hebben. Wel is men van plan om eens in de zoveel tijd, net als nu op die eerste maandag van de maand, een testbericht de lucht in te sturen.