
Beroepshalve ben ik momenteel nauw betrokken bij de introductie van
NL-Alert, het nieuwe systeem waarmee de overheid u wil alarmeren in geval van een (naderende) ramp of ander 'vreselijk onheil'. NL-Alert moet op termijn de vervanger worden van de
'loeipalen' zoals die elke eerste maandag van de maand overal te horen zijn. Zover is het nog niet en voorlopig zullen beide systemen naast elkaar gebruikt.
Hoe werkt NL-Alert? NL-Alert maakt gebruik van
cell broadcasting, een techniek waarmee de provider van een GSMnetwerk een bericht kan sturen naar alle mobieltjes die zich in het bereik van één of meerdere zendmasten bevinden. Het systeem is destijds bedacht om de provider aankondigingen te kunnen laten doen in geval van gepland onderhoud of het versturen van een reclameboodschap naar zijn abonnees(!).
Op de meldkamer van de gezamenlijke hulpdiensten politie, brandweer en ambulancevoorziening is het vaak een brandweerman die het systeem bedient. Op een computer typt hij in geval van een calamiteit een berichtje en hij selecteert de grootte van het te waarschuwen gebied. De in dit gebied gelegen GSM-zendmasten zullen dan alle in het gebied aangemelde en ingeschakelde mobieltjes van een bericht voorzien. Er is echter één mits: de eigenaar van het telefoontje moet op zijn apparaat de ontvangst van 'cell broadcasting' eenmalig aangezet hebben, want standaard staat dat in de meeste telefoontjes op 'uit'. En dat is naar mijn idee het grootste struikelblok voor het laten slagen van het systeem. Veel mensen zullen de moeite niet nemen om de ontvangst in te schakelen, want je moet er even voor gaan zitten. Je kunt er dan, zoals nu, wel een campagne voor starten om iedereen te bewegen de functie in te schakelen, maar met de hoge vernieuwingssnelheid van mobieltjes zul je die campagne dan elke paar jaar moeten herhalen. Tweede bottleneck momenteel is, dat de iPhone van Apple en de allernieuwste Nokia telefoons met Windows, NL-Alert helemaal niet kunnen ontvangen. Aangezien men in de Verenigde Staten ook bezig is met een nagenoeg identiek alarmeringssysteem, heeft men de stille hoop dat fabrikanten op verzoek van of in opdracht van de Amerikaanse overheid de functionaliteit alsnog gaan inbouwen. Via een zogenoemde firmware-update zou dat mogelijk moeten zijn. Nederland zou dan mooi mee kunnen liften, omdat de functie dan ook in de Europese modellen beschikbaar zal komen.

Zo, genoeg van mijn kant hierover. Op de website van
NL-Alert kun je er nog veel meer over lezen en staat er per merk en type mobieltje een hele duidelijke instructie hoe je de ontvangst van de berichten op 'aan' kunt zetten. Je weet maar nooit waar het in de toekomst een keer goed voor zal zijn, al hopen we het natuurlijk nooit echt nodig te hebben. Wel is men van plan om eens in de zoveel tijd, net als nu op die eerste maandag van de maand, een testbericht de lucht in te sturen.