Toen ik een jaar of zeventien was, kocht ik van mijn als werkplaatsreceptieassistent bij Frits Kroymans verdiende centen een scanner voor maar liefst 580 harde guldentjes. Geen scanner zoals we die nu kennen om dokumenten te digitaliseren, maar een soort radio waarmee je de mobilofoon- en portofoongesprekken van brandweer, politie en ambulance kon afluisteren. Het was een scanner waar je losse kristalletjes bij kon kopen, speciaal voor de frequentie van de door jou gewenste dienst. Zo had je voor de gemeentepolitie Hilversum twee kristallen nodig voor het mobilofoonverkeer en nog één extra voor het portofoonverkeer. Een kristalletje kostte een tientje tot vijfentwintig gulden, afhankelijk van de populariteit... De firma Veldmeijer, toen nog aan de Lijsterweg in Hilversum, had er een groot assortiment in en ruilde zelfs overcomplete kristallen (voor weinig geld) in. Maar goed, genoeg nostalgie.
Met de komst van het digitale hulpdienstennetwerk C2000 begin deze eeuw, was het voor de scannerluisteraars over en uit. Zij konden hun apparatuur alleen nog maar gebruiken om saaie dingen als taxi's en de luchtvaartband af te luisteren. Ongeveer tegelijkertijd zag het digitale pagingsysteem P2000 het leven. Pagers, in goed Nederlands ook wel piepers genoemd, zijn uitgegeven aan onder andere de tienduizenden leden van vrijwillige brandweerorganisaties, maar tegenwoordig ook aan mensen van de RAV (regionale ambulancevoorziening) en leden van bijvoorbeeld de Mobiele Eenheid van de politie. In geval van een urgente oproep stuurt de meldkamer een tekstbericht naar een groep pagers van bijvoorbeeld brandweermensen en als 't goed is, reageren zij daarop door naar de kazerne te komen.
Omdat de berichten die door P2000 verzonden worden niet gecodeerd (versleuteld) zijn, kunnen ze door iedereen met een P2000-pager ontvangen worden. Deze pagers zijn vrijelijk te koop. Vervolgens kwamen de hobbyisten die een systeem wisten te bouwen dat de op hun pager ontvangen tekstberichten automatisch doorsluist naar een door hen in het leven geroepen website en voilà: de alarmeringsmeldingen van brandweer, politie, ambulance en de kustwacht zijn nagenoeg live op het internet te volgen en zelfs uit te splitsen naar dienst, regio en prioriteit. Zo kun je dus, als het weer barst van de sirenes in de nabijheid van je woning, snel even kijken waar al die commotie naartoe gaat en wat er globaal aan de hand is. Googlen op P2000 levert talloze websites met aktuele meldingen op.
Tot zover voor een aantal van de lezers wellicht niks nieuws onder de zon. 't Was dan ook slechts een introductie voor hen die het niet kenden. Deze week liep ik echter tegen een juweel van een computerprogramma aan, de P2000 monitor van de 17-jarige (!) scholier Thomas Hoen. Dit hele simpele en kleine programmaatje kun je heel precies configureren, m.a.w. stel in welke regio's je interesse hebben, stel in welke hulpdienst(en) je wilt volgen en stel in hoe het programma je op een nieuwe melding attent moet maken. In het geval van een nieuwe melding komt het rechtsonder met een pop-up scherm naar voren en zie je in het kort waar de betreffende hulpdienst moet zijn en waarom. Geheel identiek aan wat de bemanning van een ambulance ziet bijvoorbeeld. Als je wilt, kan het proggie automatisch geaktiveerd worden bij het opstarten van Windows, zodat je er verder geen omkijken naar hebt. Totdat er wat aan de hand is natuurlijk!
Ga naar de website www.t-tools.nl , klik op de link P2000 en haal het stukje huisvlijt van de familie Hoen gratis binnen! Vergeet niet de eveneens aanwezige handleiding te bekijken als 't je allemaal te ingewikkeld wordt... Veel luister- eh... kijkplezier dus!
.NetFramework versie 3.5 is vereist om P2000-monitor te kunnen draaien. Je kunt het hier op de site van Microsoft downloaden.
6 opmerkingen:
Ik klik even uit nieuwsgierigheid RoWicom.nl aan en verschijnt er een lap tekst van heb ik jou daar. Criminele Ron, dat is weer lesvoer voldoende voor het weekend. Het sneeuwt buiten volop dus binnen maar bezinnen op een passende reactie.
En zo is het gegaan Ron.
Was in begin jaren 80 naast radio ammateur ook (natuurlijk) scanner luisteraar.
Ik gebruik af en toe de web-page van http://monitor.livep2000.nl/
Het door jou genoemde tooltje lijkt me best handig. Voordeel is dat het als een soort " service " draait en alleen info geeft als er iets de ether in gaat.
Kortom ik ga het zeker uitproberen.
Dank veur je posting.
ha die ron, nou ik heb het met veel belangstelling gelezen en ben reuze nieuwsgierig naar al die meldingen ....maar je begrijpt het al ...dit gaat boven mijn computer pet ... dus als je een keer op de lijsterboulevard bent kom dan ff langs om me ff te helpen gr robbie
Beste "Romeo delta,
Was je radio-amateur of piraat ??
vr.groet,
PE1HUS
Update per 9 januari 2011:
- de service is tijdelijk uit de lucht! Balen dus. Ik heb die Thomas gemailed en kreeg dit op Nieuwjaarsdag van 'm terug:
Beste Ron,
Het kan inderdaad kloppen. Het programma gaat op het moment ten onder aan zijn eigen populariteit. De webhost heeft de updatebestanden geblokkeerd omdat er teveel aanvragen op af komen. Ik doe mijn best het probleem zo snel mogelijk te verhelpen, maar vanwege het weekend en de feestdagen schiet dat niet echt op. Mijn excuses en jij ook de beste wensen voor 2011!
Met vriendelijke groet,
Thomas Hoen,
Beheerder T-Tools.nl
Update 26 jan. 2011: het progje van Thomas Hoen werkt inmiddels weer uitstekend.
Voor hen die geen zin hebben om dit programmaatje te installeren is er ook een website waar je alle politie/brandweer/cpa meldingen kunt volgen:
Voor regio Gooi en Vechtstreek:
http://112alarm.net/index.php?regio=14&zoek=
Voor regio Flevoland:
http://112alarm.net/index.php?regio=25&zoek=
Voor regio Utrecht:
http://112alarm.net/index.php?regio=9&zoek=
Een reactie posten
Kies bij Identiteit de optie naam/URL.
Vul daar alleen je naam in, dat is genoeg.
Als dit je allemaal te ingewikkeld is,
kun je ook hier klikken voor een eenvoudige methode.