Mensen vragen mij vaak waar ze films en spelletjes kunnen downloaden. 'Tja, dat is een vrij langdradig en technisch verhaal dat ik niet zo maar 1-2-3 uitgelegd heb' zeg ik dan altijd maar. Ik doel dan op het downloaden van films, muziek, spelletjes en programma's uit Nieuwsgroepen, ook wel Usenet genaamd. Dit downloaden gaat -in tegenstelling tot het Bittorentgebeuren- heel erg makkelijk, maar je moet wel de juiste software hebben en ook een beetje weten hoe een en ander in elkaar steekt. Voor de gemiddelde computerliefhebber niet zo'n probleem, maar voor de minder bedeelden toch nog wel complex en vaak gedoemd ergens op stuk te lopen.
Deze week echter viel mijn oog op het programma Spotnet. Spotnet is een echt alles-in-één pakket waarmee onnoemelijk veel content in één handeling gedownload wordt. Het mooie van het gebruik van Usenet is dat het materiaal precies op maat aangeleverd wordt, m.a.w. films met ingebakken Nederlandse ondertitels en herhalingen van bekende Nederlandse tv-produkties van de afgelopen paar weken. Te veel om op te noemen.
Ik heb een paar dagen met Spotnet gewerkt en ben er enthousiast over. Een kind doet de was zeg maar. Je start Spotnet, je gaat met de gemakkelijke zoekfunctie op zoek naar bijvoorbeeld een film, je dubbelklikt op de bestandsnaam en enige tijd later staat ie kant en klaar in de door jou gekozen map. Bier en chips bij de hand en kijken maar!
Voor hen die nog handmatig uit Usenet downloaden: je hebt geen nzb's meer, geen downloadprogramma, uitpakprogramma, reparatieprogramma, geen rar- en par bestanden. Als ie klaar is, hertstelt ie onvolledige bestanden en ruimt tot slot alles netjes voor je op. Nogmaals: een kind doet de was.
Wat heb je verder nog nodig om uit Usenet te downloaden? Een account bij een Usenetprovider voor een paar euro's per maand. Bij sommige providers kun je een gratis proefaccount nemen. Mensen met een kabel- of adsl-abonnement bij een wat duurdere provider hebben vaak gratis toegang tot deze dienst. Dat geldt uit mijn hoofd in ieder geval voor hen die bij Ziggo, UPC of XS4ALL zitten.
Oké, tijd om aan de slag te gaan! Bekijk hier een uitgebreide handleiding, compleet met plaatjes en downloadlinks. Heb je dan nòg vragen? Stel ze me gerust!
'Happy leeching', zeggen de nieuwsgroepdownloaders altijd... (gezellig slurpen uit de nieuwsgroepen bedoelen ze daarmee...)
6 opmerkingen:
Ik vond een lijstje met de nieuwsgroepfaciliteiten per provider... Hier staat ie: http://www.binaries4all.nl/nieuwsservers/
Zie ik ook dat UPC helemaal geen nieuwsservice aanbiedt... Om de prijs van 't abonnement te drukken natuurlijk...
Hi Ron, Ik ben nu een paar avonden met Spotnet aan het "stoeien" en kom de volgende nadelen tegen: Regelmatig de melding dattie niet kan connecten met de server.
Verder blijft de DL-snelheid duidelijk achter bij Grabit op dezelfde payserver.
Voor de rest inderdaad wel een leuk programma waardoor de nieuwgroepen weer wat meer laagdrempelig worden.
Je hebt gelijk, Eduardo. Je hebt niet zo veel 'control' over wat je doet met dit pakket. Het niet-connecten kan ik niet bevestigen, want hier nog niet meegemaakt. Wat betreft de downloadsnelheid komt het hier wel net zo hard binnen als dat ik 't met Newsleechter doe... 2,4 megabyte per seconde.
Het is inderdaad wat je zegt... het maakt het downloaden uit nieuwsgroepen ook toegankelijk voor hen die er niet zo handig in zijn, ondanks de beperkingen. Heb al een paar mensen in mijn omgeving gesproken die met succes al aardig wat leuke dingen hadden binnengeslurpt...
Heej Ron ik ga dit ook even proberen
ziet er wel appart uit
groetjes rene
Ben je op deze manier wel legaal bezig. Op zich is het downloaden via Bittorrent ook niet legaal maar dan zit er geen cluppie tussen die daar een hoop geld aan opstrijkt. Persoonlijk wat moeite dat tussenpersonen veel geld verdienen aan activiteiten die niet legaal zijn. Op zich voel ik wel veel voor het initiatief van Itunes waardoor consumenten in ieder geval een vergoeding voor de rechten aan de artiesten betalen. Ik heb een Mediaplayer met een Bittorrent client die terwijl ik lekker lig te snurken de nodige bestanden naar binnen slurpt. Niet legaal geef ik toe, maar helaas ie er nog steeds geen "Openbare Digitale Bibliotheek" opgericht die ons als consument faciliteert om tegen een redelijke vergoeding muziek, boeken en films te kunnen downloaden. In mijn studententijd liep ik de phonotheek in Utrecht plat om nieuwe muziek te kunnen beluisteren. Meestal werden de platen op tape gezet en de knoertgoede albums kocht je in de platenwinkel.
In feite doe ik nog steeds hetzelfde zij het dat ik er nu geen vergoeding voor betaal. Die bereidheid is er best bij een hoop consumenten.
Zolang de gemiddelde artiest nog steeds de dollars en euro's uit al zijn porien kotst ben ik bang dat menig thuisgebruiker zich niet geremd voelt om illegaal bestanden te downloaden.
Downloaden voor eigen gebruik is volgens mij nog nooit beboet (Ron?).
Wel als je er een handeltje van gaat maken.....
Een reactie posten
Kies bij Identiteit de optie naam/URL.
Vul daar alleen je naam in, dat is genoeg.
Als dit je allemaal te ingewikkeld is,
kun je ook hier klikken voor een eenvoudige methode.