donderdag 4 juni 2009

van 75 naar 13

Sms Kweet niet of ’t je al opgevallen was, maar vanaf 1 juli wordt sms’en vanuit het buitenland aanzienlijk goedkoper. Eindelijk heeft het Europese Parlement kans gezien om het melkkoetje van de telecomproviders een poot, nee drie poten uit te draaien. Nederlandse telecom-aanbieders rekenden tot nu toe een tarief van 42 cent (Tele2)  tot 55 cent (KPN) als je met een abonnement vanuit het buitenland een sms naar huis verstuurt. KPN-prepaid-bezitters waren maar liefst 75 cent kwijt voor zo’n zelfde bericht. Met de vele miljarden berichtjes die tot nu toe al verstuurd zijn, moet je je voorstellen dat elke sms de provider nog slechts enkele centen kost; de rest is vette winst.

Per 1 juli dus mogen aanbieders binnen de Europese Unie nog slechts 13 cent voor een berichtje rekenen. Kijk, dat zijn nou wat je noemt substantiĆ«le prijsverlagingen! Leuk met de naderende vakantie voor de deur…. Voor dertien cent kun je dagelijks wel wat berichtjes de ether in trappen, zeg.

Bellen (en gebeld worden) wordt pas in 2010 en 2011 aangepakt. In 2011 mag een gesprek vanuit een EU-land nog maar 35 cent per minuut kosten. Gebeld worden komt dan op 11 cent.

Bijkomstige opmerkelijkheid is ook nog, dat vanaf 2010 het afluisteren van je voicemail, ook in het buitenland, altijd gratis moet zijn! Jippie, bellen gaat weer leuk worden…

En dan nog dit: eveneens per 1 juli van dit jaar mogen telecom- en internetproviders nog slechts maandcontracten hanteren! Wil je weg bij je internet- of GSM-boertje, dan heb je slechts 1 maand opzegtermijn!

Dank je wel, Brussel! Weet ik eindelijk waarom daar zoveel belastinggeld naar toe gaat…

2 opmerkingen:

Eduardo zei

Bravo, eindelijk eens iets positiefs over Europa...
De providers worden er toch nog flink wijzer van, want consumentenorganisaties hebben berekend dat de werkelijke onkosten om een SMS te versturen tussen de 1 en 2 eurocent per bericht zijn.
Verdorie, toch te vroeg op vakantie gegaan...:-))))

Rik zei

Lang geleden in de tijd van onze voorouders ging de technische voortgang helemaal niet zo snel. Pas na de industriƫle revolutie zo pak 'm beet rond het jaar 1870 is het allemaal begonnen en heeft het zich erg snel ontwikkeld. Van de stoommachine naar hedendaagse Toyota Hybride Prius.
Van de Spin van Anthony Fokker naar de super snelle en zuinige A380 van Airbus. Enz. enz. Niet te bevatten meer voor iemand die zou terug keren op onze aarde na lange afwezigheid.

Zo is natuurlijk de telefoon een belangrijke uitvinding geweest. Het was toen eindelijk mogelijk te communiceren op afstand door middel van apparatuur. Vanzelfsprekend waren de eersten in ieder dorp of stad, de adel en vooraanstaande die een aansluiting in het bezit hadden. Al gauw gevolgd door de plaatselijke middenstand in de jaren 20. Dat is realistisch weergegeven in de serie van Swiebertje. U allen tamelijk bekend. De telefoniste luisterde toen gezellig mee en verbrak de verbinding indien nodig of wanneer deze teneinde was. Geen enkele privacy dus. Uiteindelijk heeft de PTT dit voorspoedig aangepakt en was het ettelijke jaren later niet meer mogelijk een conversatie te volgen mits het een ongerept juridisch onderzoek betrof.

Maar plotsklaps aldaar was het dan. Het controlemiddel voor bijvoorbeeld elke vertegenwoordiger in de buitendienst. Aanvankelijk de semafoon. Code: 1 met spoed de zaak bellen. Code: 2 telefoneer de secretaresse van de binnendienst indien daar gelegenheid voor is. Jammer genoeg ging de groei verder en kwam de mobiele telefoon op de markt. In het begin waren deze ten grote van een schoenendoos met een uit de kluiten gewassen antenne, maar al spoedig werden deze kleiner naar huidig zakformaat. Einde van de vrijheid dus! Derhalve hield zo elke baas en chef met dit middel toezicht op wat zijn loonslaaf aan het presteren was.

Tegenwoordig schijnt het mobieltje bijna te behoren bij de primaire levensbehoefte van onze bevolking. Zowel oud als jong heeft de beschikking over dit zo belangrijk communicatiemiddel. Voor de bovengenoemde telecom-company lang een enorme winstgevend geheel. De overbekende monopolie positie! Maar daar is dan toch al enige tijd geleden een einde aan gekomen. Verschillende aanbieders hebben zich begeven op de markt en ziedaar het wordt goedkoper. De concurrentie probeert de afnemer te lokken met aanbiedingen, waarna een (wurg) contract het resultaat is. Lang leve de positieve vooruitgang. Tenslotte wil ik nog wel graag hierbij vermelden dat als u in gesprek bent met een ander persoon en het apparaat ringt, blaast of poept pak niet op, maar maak alstublieft de conversatie af. Zoek pas daarna contact met diegene die u getracht heeft te bereiken. Wel zo netjes

Een reactie posten

Kies bij Identiteit de optie naam/URL.
Vul daar alleen je naam in, dat is genoeg.
Als dit je allemaal te ingewikkeld is,
kun je ook hier klikken voor een eenvoudige methode.